En sittande person i en skinnfåtölj bläddrar i en bok med hyllor av böcker framför sig.

På Järnvägsmuseets bibliotek hittar du det mesta om järnvägshistoria. Här finns allt från böcker och tidskrifter till tidtabeller och stationshistorik. Vi har även en stor samling utländska järnvägs-och tekniktidskrifter som i vissa fall sträcker sig tillbaka i tiden till 1800-talet. Läs mer om vårt utbud under rubriken Bibliotekets utbud.

Vänligen notera att vårt fysiska bibliotek i Gävle är ett referensbibliotek och beviljar inga utlån. Du är däremot välkommen att komma och sitta på plats.

Öppettider

Våra öppettider är begränsade, och kommer att publiceras här under sommaren 2024, men vill du komma på annan tid går det bra att boka via e-post eller telefon.

E-post: christina.engstrom@smtm.se

Telefon: 026-455 14 61

Adress

Järnvägsmuseets bibliotek
Karlsborgsgatan 1, Gävle

Sök

Vill du hellre söka digitalt går det bra. Nedanför hittar du länkar till sökbara databaser där du kan du söka på böcker och annat tryckt material.

Digitala biblioteket

På Samlingsportalen, som administreras av Järnvägsmusei Vänner, finns ett urval av skannat material ur Järnvägsmuseets samlingar. Sveriges Kommunikationer 1867-1913 har skannats av Mediakonverteringscentrum (MKC), Riksarkivet.

Digitala biblioteket på Samlingsportalen

Mikromarc

Välkommen att söka i Järnvägsmuseets biblioteksdatabas, Mikromarc webbsök.

Till Biblioteksdatabasen

Libris

Med den nationella söktjänsten LIBRIS, som tillhandahålls av Kungliga biblioteket, kan du söka bland närmare 6 000 titlar.

Söktjänsten Libris 

Bibliotekets utbud

I Järnvägsmuseets bibliotek finns det mesta som givits ut inom ämnesområdet Sveriges järnvägar både när det gäller fack- och skönlitteratur om järnväg. Biblioteksdatabasen består av cirka 16 000 poster med litteratur och tidskrifter. I utbudet av tidskrifter finns populär- och teknikhistoriska tidskrifter och även medlemstidningar från Sveriges järnvägsföreningar. För den som har ett intresse för modellbygge finns modellhobbytidskrifter.

I vårt referensbibliotek finns arvodesstater med SJ:s anställda mellan åren 1869–1951 och statistikuppgifter från järnvägens början och framåt. Detta material består av tryckta anställningslängder för ordinarie anställda med information om när de anställdes, vilken befattning de har haft under sin yrkestid och i vissa årgångar framgår även den lön de har haft. För släktforskaren kan de arvodesstater och matriklar vi har i biblioteket vara en guldgruva om man har släktingar som arbetat inom SJ eller ett enskilt järnvägsbolag.

För den som behärskar engelska, franska eller tyska finns även mycket intressant att studera i dessa om järnvägens tekniska utveckling.