Utställningar
Järnvägsmuseets utställningar berättar om Sveriges järnvägar, dess människor och framtid.
Järnvägen har påverkat möjligheterna till resande och godstransporter men även samhällsutvecklingen, teknikutvecklingen, natur- och kulturlandskapet, samt den enskilda människan, historiskt och idag. Berättelsen om järnvägen sträcker sig över en tid då Sverige utvecklas från ett agrart ståndssamhälle till en postindustriell nation. Inspireras av enskilda individers mod och djärva visioner liksom av drömmar om att få uppleva nya människor och miljöer.
Festen
Välkomna till invigningen! Festmåltiden är uppdukad, borgmästaren håller tal och det praktfulla ångloket Prins August är på plats.
Bygget
Utställningen berättar om järnvägsbygget – om entreprenörerna som såg till att järnvägsnätet bredde ut sig i landet och om rallarna som lade rälsen.
Järnvägens folk
Här möter vi människorna som arbetade med järnvägen som under den här tiden var Sveriges största arbetsgivare.
Elektrifieringen
Sverige inget eget kol har! Jo, lite grann finns det men landet är extremt sårbart i händelse av kris. Järnvägarna tar detta på stort allvar och under 1890-talet börjar den elektrifieras.
Resenärerna
Upplev hur man reste i första, andra och tredje klass under tidigt 1900-tal. Här visar vi även en fantastisk restaurangvagnen från 1930-talet, omsorgsfullt renoverad.
Andra världskriget
När andra världskriget bryter ut uppstår allvarliga handelshinder. Situationen förvärras av den tyska ockupationen av Norge och Danmark under våren 1940.
Hoten mot järnvägen
Konkurrens med andra trafikslag, miljöskandaler i järnvägens spår, olyckor och säkerhet - hoten mot järnvägen blir fler under 1960-talet.
Samtid och framtid
I sista utställningsrummet bjuds besökaren in i samtiden med en utblick mot framtiden. Styr ett klassiskt RC-lok, gå in i X2000 och lyssna på järnvägsmusik!