Sveriges för tiden starkaste ånglok.

Sveriges starkaste ånglok

I Järnvägsmuseets samlingar finns det körklara loket R 976, som anses vara Sveriges starkaste ånglok. SJ lät år 1909 bygga fem stycken för att dra 1400 ton tunga malmtåg på sträckan Abisko-Riksgränsen. Mellan dessa platser var backarna som allra värst och därför behövdes de starka ångloken.

  • Att visa att våra ärrade kämpar från 1909 och 1970 fortfarande kan dra malm ska bli riktigt roligt. Vi vill använda Järnvägsmuseets föremål i sitt rätta sammanhang och visa den moderna industrin och järnvägen varför ett rullande kulturarv är viktigt! säger Henrik Reuterdahl, chef för Järnvägsmuseets tågtrafik.

Oskar återvänder

År 1970 byggdes ett tredelat ellok ”Dm3” som klarar att dra en vagnvikt på hela 5200 ton. Loket, med nummer 1246-1247-1248, fick namnet Oskar och gick i trafik till 2013 då LKAB skänkte det till Järnvägsmuseet. Oskar kommer att köras från Gävle till Kiruna och visas upp på festivalen som går av stapeln torsdag 30 juni till lördag 2 juli 2022.

Järnvägsmuseet planerar att tillsammans med LKAB visa upp loken för allmänheten och köra kortare turer med ånglok, samt lunch- och middagsturer med Järnvägsmuseets ellok Rc1 1007, 1-klassvagnar och restaurangvagn där maten lagas ombord av museets kockar samt serveras på klassiskt vis med vackert porslin och linnedukar.

  • De här loken har en viktig plats i vår företagshistoria så det är fantastiskt roligt att de ska köras här och kan upplevas av Kirunabor, turister och festivalbesökare. Vi planerar flera aktiviteter under 2022 som ett sätt att tacka staden och invånarna för den tid som varit och för tålamodet med de stora förändringarna i samhällsomvandlingen, säger Anders Lindberg, presschef på LKAB.

Minnesvärt på Malmbanan

Söndag morgon den 3 juli blir en stor händelse för tågintresserade då ångloket R 976 återigen kommer att dra ett lastat malmtåg som väger 1400 ton – exakt vad loket är byggt för att kunna dra – från Kiruna under midnattssolens sken till Vassijaure fram på morgontimmarna samma dag. Dm3-loket drar också ett malmtåg samma morgon från Kiruna till Vassijaure. Därefter drar LKAB vidare alla malmvagnar från Vassijaure till Narvik.

Det kommer inte att vara möjligt att åka med dessa tåg men det står alla fritt att ge sig ut i den vackra fjällnatten och fotografera, filma och bara njuta av skådespelen. Allmänheten uppmanas att ej beträda spåren.

Ett utförligt program kommer att presenteras i januari 2022.

För mer information, kontakta
Henrik Reuterdahl, enhetschef Järnvägsmuseet
Telefon: 072-235 23 43
E-post: henrik.reuterdahl@smtm.se

Anders Lindberg, presschef LKAB
Telefon: 0980-783 55
E-post: anders.lindberg@lkab.com

Relaterad media

Sveriges starkaste ånglok, i Järnvägsmuseets ägo. Här står loket vid fordonsmagasinet Tåghallen i Gävle.

R 976 vid Tåghallen i Gävle

Sveriges starkaste ånglok, i Järnvägsmuseets ägo. Här står loket vid fordonsmagasinet Tåghallen i Gävle.
Mikael Dunker, Järnvägsmuseet/SMTM.
Ladda ner

Ånglok R 976 under ånga

Fotograf okänd, Järnvägsmuseet/SMTM.
Ladda ner
Det tredelade elloket Dm3 som klarar att dra en vagnvikt på 5200 ton. Här på Malmbanan.

Ellok Dm3 Oskar

Det tredelade elloket Dm3 som klarar att dra en vagnvikt på 5200 ton. Här på Malmbanan.
Ulf Bergqvist
Ladda ner